Mikrolån

Innan du tar ett mikrolån är det viktigt att ha koll på räntan för lånet. Mikrolån, eller snabblån, kännetecknas av att de ofta har en väldigt hög effektiv ränta. Denna typ av lån har kritiserats en hel del för den höga räntan, men så länge du vet vilka villkor som gäller och tar ett informerat beslut om att låna pengar så är detta egentligen inget större problem. Läs vidare för att få reda på mer om hur räntan fungerar när du tar ett mikrolån.

Mikrolån med ränta

De allra flesta mikrolån har höga räntor, och det kan även tillkomma en del andra avgifter. Räntan består av en viss procent av den pengasumma du lånar, och förutom att du måste betala tillbaka lånet så måste du också betala ränta varje månad. Den effektiva räntan är den totala räntan under en period på minst ett år. Den effektiva räntan kan verka väldigt hög när det gäller mikrolån, men då ska man komma ihåg att mikrolån oftast ska betalas tillbaka inom en eller ett par månader, och därför blir den totala räntekostnaden inte så hög som man kan tro. Men även om den ränta du kommer betala bara motsvarar räntan under en månad så är det enklast att jämföra olika lån om man även har koll på hur stor den effektiva räntan är. Utöver ränta så tillkommer ofta avgifter såsom aviavgift och uppläggningsavgift som du bör räkna med i den totala kostnaden för lånet.

Mikrolån utan ränta

Det finns en del låneföretag som erbjuder räntefria mikrolån, eller mikrolån som har en ovanligt låg ränta. De flesta av dessa erbjuder så kallade sms-lån som beviljas genom att låntagaren ansöker via sms. Även om erbjudandena om räntefria lån kan låta lockande så bör du vara medveten om att avgifter tillkommer som gör att lånet faktiskt kan bli dyrare än ett vanligt mikrolån med ränta. Det är på grund av detta som är det så viktigt att man jämför den totala lånekostnaden hos olika långivare, inklusive både avgifter och ränta, för att hitta det bästa erbjudandet.

Om du inte kan betala av mikrolånet i tid

De flesta mikrolån måste betalas tillbara inom en eller ett par månader. Ifall du inte har möjlighet att betala av ditt mikrolån i tid, så kommer långivaren kräva extra avgifter vilket gör lånet dyrare. Det går till exempel att fördröja avbetalningar på mikrolån genom att betala en extra avgift utöver själva kostnaden för lånet. Om du inte betalar ditt lån i tid kan det också tillkomma påminnelseavgifter precis som när man är sen med att betala en räkning. Dessa avgifter påverkar också totalkostnaden för lånet. På grund av detta är det viktigt att betala tillbaka ett mikrolån i tid, eftersom kostnaden kan stiga snabbt. Mikrolån passar därför bäst för dig som tillfälligt behöver några extra tusenlappar på kontot och som är säker på att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka dem inom de närmsta månaderna.