Privatlån

Det som är praktiskt med ett privatlån är att du inte behöver så mycket dokument och att processen från låneansökan tills dess att pengarna betalas ut oftast är väldigt kort. Men trots detta är det ändå ett par punkter som du behöver gå igenom innan du kan skriva under lånehandlingarna. För det första är det bra att göra en ekonomisk kalkyl innan du ansöker om lånet, för att vara säker på att du kommer kunna betala tillbaka det. Sedan behöver du i vissa fall skicka in dokument till banken som bevisar din inkomst, såsom ett arbetsgivarintyg. Banken gör också en kreditprövning för att se så att du inte har några betalningsanmärkningar.

Gör en ekonomisk kalkyl

Innan du gör en ansökan om lån bör du analysera din egen ekonomi genom att göra en ekonomisk kalkyl. Då får du koll på hur mycket du behöver låna och hur stor marginal du har i din ekonomi för återbetalning av lånet och räntan. Om du har andra mindre lån med hög ränta kan du med fördel ta ett lite högre privatlån för att lösa de äldre lånen vilket gör att du sparar pengar i längden. Banken vill se att du med din lön har möjlighet att betala tillbaka lånet, och för att räkna ut detta kan du lägga ihop alla kostnader för uppläggningsavgift, aviavgift, ränta och amortering vilket blir den totala summa du måste betala av på lånet varje månad.

Lämna in de intyg som behövs

När du vill ta ett privatlån måste du visa att du har tillräcklig inkomst, och de flesta banker kräver att du har en lön på minst 200 000 kronor per år för att få låna pengar. I vissa fall måste denna inkomst verifieras innan banken kan ta ett beslut om du får låna, och du måste du skicka in ett anställningsbevis eller arbetsgivarintyg via post till banken som de sedan kontrollerar. Ibland kan du också behöva skicka i andra typer av intyg såsom hyresavier eller bevis på att du är med i något fackförbund.

Banken genomför en kreditprövning

Innan banken kan bevilja dig ett lån kommer de också genomföra en kreditprövning, för att kunna bedöma din betalningsförmåga. Detta innebär att de samlar in de uppgifter som behövs gällande dina ekonomiska förhållanden, och också utför en kreditupplysning där man kontrollerar om du har skulder eller betalningsanmärkningar hos Kronofogden. Anledningen till att kreditprövningen genomförs är att banken vill minska riskerna att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet. Man vill också motverka att privatpersoners skulder ökar i onödan.

Om banken eller låneinstitutet bedömer att du är kreditvärdig och allt annat ser bra ut så kommer de godkänna din låneansökan. Du får då hem lånehandlingar att skriva under och pengarna betalas ut till ditt bankkonto inom några dagar. Efter detta får du varje månad en låneavi hemskickad eller via din internetbank som visar hur mycket du ska betala i ränta, avgifter och amortering för lånet.