Lån

Om du har lånat pengar måste du inom kort börja att betala av på ditt lån, och beroende på vilken typ av lån du har så finns det olika villkor som gäller för avgifter, amortering och hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet. Amortering är den summa som du betalar varje månad för att lånet ska minska, medan räntan är själva kostnaden för lånet. När du ska betala av ett lån kan du oftast välja mellan antingen rörlig- eller bunden ränta. Det finns även möjlighet att lägga om flera lån till ett, för att spara in på dina totala lånekostnader per månad.

Amortering och ränta

Räntan är den avgift som banken eller låneinstitutet tar ut för lånet, och det är viktigt att jämföra olika räntor för att få en så låg månadskostad som möjligt för sitt lån. Amortering är en månatlig avbetalning på ett lån, och de flesta lån måste man börja amortera på direkt. Hur stor summa man betalar av per månad kan variera stort, men det finns två olika typer av amortering, nämligen annuitetsamortering och rak amortering. Vid annuitetsamortering betalar man en lika stor summa varje månad där räntan är inkluderad. Räntekostnaderna minskar utifrån lånets storlek, och därmed ökar amorteringsdelen för varje gång medan räntedelen minskar. Vid rak amortering betalar man däremot en lika stor summa varje gång, plus ränta, vilket innebär att räntekostnaden minskar ju mer av lånet man betalat tillbaka.

Att välja rörlig- eller bunden ränta

Vid större lån såsom bolån så har låntagaren ett val när det gäller om räntan ska vara rörlig eller bunden. En rörlig ränta innebär en större risk, eftersom räntan förändras hela tiden, medan en bunden ränta låter dig veta i förväg hur mycket du ska betala. Däremot kan du med en bunden ränta gå miste om räntesänkningar. Innan du bestämmer dig för vilken typ av ränta du vill ha är det bra om du skaffar dig en överblick över det ekonomiska läget i världen, för att se om tendenserna går mot en högre eller lägre ränta. Det kan vara värt att binda räntan på ett lån om ränteläget är lågt, eftersom chansen att den sjunker ytterligare då inte är särskilt stor. Fördelen är då att du slipper oroa dig för att räntan ska stiga och att din månadskostnad ska öka. Om du väljer att binda räntan kan du göra detta under 1-10 år hos de flesta banker. En rörlig ränta innebär generellt en lägre total räntekostnad, och passar dig som är beredd att ta lite risker och inte måste veta exakt hur mycket pengar som ska betalas av på lånet varje månad.

Sänk dina totala lånekostnader

Om du har flera mindre lån hos olika långivare kan du ta ett större lån för att betala av dessa och sänka dina totala lånekostnader. Det är ofta möjligt att lägga om lånen hos en bank till en betydligt bättre ränta, och förutom att du sparar pengar varje månad så slipper du också hantera flera olika inbetalningar och kan istället fokusera på ett enda lån. En bra idé är att lägga de pengar du sparar på extra amorteringar av det nya lånet, så att du blir av med dina skulder så snabbt som möjligt.