Djurförsäkringar

Smådjur såsom hamstrar, möss, kaniner och fåglar är ofta mycket billiga i inköp, men däremot kan deras veterinärkostnader snabbt skena iväg. Det är lätt att glömma att även smådjur behöver vara försäkrade, men om du skaffar en djurförsäkring för ditt smådjur slipper du oväntade kostnader nästa gång djuret blir sjukt eller skadat. Djurförsäkringar för smådjur blir allt populärare, och därmed ökar också utbudet vilket gör att det idag är lätt att hitta en bra och prisvärd smådjursförsäkring. Nedan beskriver vi de olika typerna av djurförsäkringar för smådjur som du kan välja mellan. Du kan även läsa mer på Kattförsäkringen.se.

Grundförsäkring

Oavsett vilket djur du har så bör du i alla fall teckna en grundläggande försäkring som ger dig ersättning vid veterinärbesök. Idag kan man behandla smådjur för åkommor som man tidigare inte kunde göra så mycket åt, vilket gör att de får ett bättre liv och lever längre. Men det innebär också ökade veterinärkostnader som kan vara svåra att betala om det handlar om flera tusen kronor på en och samma gång.

Med en grundläggande veterinärvårdsförsäkring kan du få ersättning vid veterinärundersökningar, röntgen, kirurgiska ingrep och andra behandlingar som överstiger ett visst belopp. Du måste nämligen först betala en självrisk innan du kan få ersättning från ditt försäkringsbolag, och självriskens storlek varierar beroende på vilken skada eller sjukdom som djuret behandlas för. Den består av en fast och en rörlig del. Vanligtvis kostar en veterinärvårdsförsäkring för smådjur från ett par hundra upp till ett par tusen kronor om året. En försäkring för en kanin eller en fågel kostar omkring 600 kronor medan en illerförsäkring kostar 1000 kronor per år.

Tilläggsförsäkringar

Förutom grundförsäkringen så kan du även teckna tilläggsförsäkringar som ger dig ett ännu större skydd mot oväntade kostnader i samband med skada eller sjukdom hos ditt djur. Även om smådjur ofta är mycket billiga i inköp så fäster man sig snabbt vid dem och då är det väl värt att lägga lite extra pengar på en bra försäkring så att djuret kan få den vård det behöver. Ett exempel på tilläggsförsäkring för smådjur är livförsäkring som ger dig ersättning om djuret skulle avlida. Du kan också teckna en försäkring som ger dig ersättning för receptbelagda mediciner då detta inte ingår i den vanliga veterinärvårdsförsäkringen.

Att tänka på när man tecknar en smådjursförsäkring

Du som vill ha en så låg försäkringskostnad som möjligt kan välja en högre självrisk, och också ett lägre ersättningsbelopp, till exempel mellan 10 000-20 000 kronor för ett smådjur som hamster, kanin eller iller. Om ditt smådjur behöver opereras kan du också undersöka kostnaden för operationen på flera olika djursjukhus för att välja det som erbjuder det lägsta priset. Innan du tecknar djurförsäkringar bör du alltid läsa igenom villkoren, för att i förväg veta vilka sjukdomar och olyckor som du kan få ersättning för från försäkringsbolaget. Om du har en vanlig veterinärvårdsförsäkring så ingår till exempel inte behandling av tandsjukdomar hos hardjur och gnagare.