Bläckpatroner

Att kunna skriva ut i stort sett vad som helst med en bläckstråleskrivare är en självklarhet idag, men det är inte många som vet historien bakom bläckpatronernas utveckling. Bläcket utvecklades redan i de gamla kinesiska och egyptiska kulturerna för flera tusen år sedan, och under årens lopp har det förändrats och förbättrats på olika sätt. De första bläckstråleskrivarna utvecklades på 1960-talet, medan de blev vanliga i hemmen först på 1980-talet. Läs vidare för att få reda på mer om bläckets historia, hur den första bläckstråleskrivaren utvecklades och hur de bläckpatroner vi har idag fungerar.

Bläckets historia

De första varianterna av bläck uppfanns omkring år 2600 år f. Kr. i Egypten och Kina. Bläcket bestod då av en blandning av lim, sot och vatten. Efter det utvecklades bläcket på olika sätt och man experimenterade med blandningar av till exempel järnsalt tillsammans med något garvämne vilket kallas för järngallusbläck. Redan de gamla romarna tillverkade färgat bläck, då de tillsatte bland annat lapis lazuli eller ockra för att få andra färger än svart. Ett tag dominerade rödaktiga och brunfärgade bläck, medan man från 1100-talet åter gick tillbaka till det svarta bläcket. I mitten på 1800-talet började man skriva med stålpennor, och fick då utveckla nya varianter av bläck då de äldre blandningarna gjorde så att stålpennorna korroderade.

Den första bläckstråleskrivaren

Att gå från att skriva med bläckpennor till att skriva ut med bläck en avancerad skrivare var såklart ett stort steg som tog flera hundra år. Den första bläckstrålemetoden utvecklades år 1867 av en man vid namn Lord Kelvin. Men det var först på 1960-talet som tekniken hade nått så långt att man kunde börja utveckla bläckstråleskrivare och de första varianterna var mycket dyra. Det var Siemens som  år 1977 uppfann den metod som de flesta bläckstråleskrivare använder idag. Tidigare hade man använt matrisskrivare, som skrev ut via en matris med nålar som trycktes på ett färgband. Matrisskrivarna skrev inte ut så snyggt, och var dessutom dyrare än bläckstråleskrivarna, och därför började man långsamt gå över till bläckstråleskrivare och de dök upp i allt fler hem under slutet av 1980-talet. De största tillverkarna av bläckstråleskrivare och bläckpatroner idag är Canon, HP, Lexmark och Epson.

Bläckpatroner idag

De bläckpatroner som används idag har utvecklats stort sedan den första bläckstråleskrivaren kom ut på marknaden. Då kunde man skriva ut i en kvalitet som liknade den man får när man använder en skrivmaskin, medan man idag med hjälp av moderna bläckpatroner kan skapa snygga utskrifter av mycket hög kvalitet. Det finns bläckpatroner med endast svart bläck och färgpatroner som har färgerna svart, rött, blått och gult vilket kan bilda alla färger som finns när de blandas. Mer avancerade bläckstråleskrivare kan också ha separata bläckpatroner för varje färg, vilket är mer ekonomiskt eftersom man då kan byta patronerna separat så fort en färg tar slut istället för att behöva byta en helg färpatron trots att det finns färg kvar i den.